Slovesnost spomina na upor Slovencev v Judenburgu s polaganjem venca

Člani zgodovinskega društva IR 17 so ob 96. letnici pogumnega domoljubnega dejanja slovenskih vojakov 17. pehotnega polka iz Ljubljane, skupaj s predstavniki Zveze Klubov in društev MORiS, položili venec v spomin na ubite upornike iz Judenburga in vse slovenske fante in može padle v moriji 1. svetovne vojne.

 

 

Govor na dan dogodka:

Spoštovani!

 

Današnja slovesnost s slavnostnim polaganjem vencev je posvečena spominu na slovenske domoljube. Spominu na slovenske vojake v avstro-ogrski armadi, ki so se spričo pomanjkanja, težkega vojno-političnega položaja Avstro-Ogrske in naveličanosti vedno vnovičnega bojevanja na tujih tleh in za tuje gospodarje v pomladi 1918 uprli kar trikrat.

Najbolj znan upor slovenskih vojakov se je zgodil v Judenburgu, 12. maja, ko se je v Judenburgu na Zgornjem Štajerskem uprl bataljon slovenskega 17. pešpolka, ki so ga sestavljali vojaki iz Kranjske, večinoma slovenske narodnosti. To je bil hkrati tudi prvi velik vojaški upor v zaledju Avstro-Ogrske.

Upor je izbruhnil 12. maja, ko se je uprlo okoli 1.300 vojakov 40. pohodnega bataljona, ki bi moral v naslednjih dneh na fronto, delno pa so se njih pridružili vojaki iz 41. in 42. pohodnega bataljona. Cilj upora je bil prenehanje vojne in vrnitev domov, mir in nacionalna osvoboditev.

Vojaki so v spopadih, ki so terjali več padlih, osvojili večino pomembnih objektov v mestu, vendar je častnikom uspelo pobegniti in poklicati pomoč. Večina upornikov je po osvojitvi mesta neorganizirano krenila domov.

V protiakciji so večino upornih vojakov zajeli do konca meseca. Vodje upora, ki so ostali v Judenburgu, so bili aretirani in postavljeni pred naglo vojaško sodišče. 6 udeležencev je bilo obsojenih na smrt z ustrelitvijo, drugi na zaporne kazni. Ustreljeni so bili 16 oz. 18. maja v Judenburgu ob navzočnosti postrojenega moštva.

Leta 1923 so ustreljene vojake prekopali in 2. junija slovesno pokopali na ljubljanskih Žalah. Leta 1939 so posmrtne ostanke prenesli v kostnico žrtev 1. svetovne vojne.

 

In prav pred to kostnico ob 96. letnici pogumnega domoljubnega dejanja slovenskih vojakov člani Zgodovinskega društva IR 17, ki obuja spomin na pozabljeni in prezrti slovenski 17. pehotni polk iz Ljubljane, skupaj s predstavniki Zveze Klubov in društev MORiS, polaga venec v spomin na ubite upornike iz Judenburga in vse slovenske fante in može padle v moriji 1. svetovne vojne.