Spominska slovesnost – Pokopališče v Rajblu

IR 17 se je že drugič udeležil spominske slovesnosti za vse padle v 1. svetovni vojni na pokopališču v Rajblu (Cave del Predil – Italija). Med padlimi vojaki obeh vojska počiva tudi marsikatera slovenska duša. Pred dvema letoma, ko smo se prvič udeležili spominske slovesnosti je bilo pasje mraz, vendar dostojanstveno in zelo slovesno.

Prišli so predstavniki veteranskih društev iz Avstrije, Italije in Slovenije, da uradnih predstavnikov civilnih, vojaških in policijskih oblasti niti ne omenjam posebej. Z izjemo slovenskih seveda! Letos je bila udeležba na slovesnosti zaradi Covid epidemije močno okrnjena, vendar kljub temu dostojanstvena in slovesna. Na koncu ni manjkalo kuhančka, čaja in tudi dobre volje ne. Za posladek je prijala tipična italijanska sladica Panetone. Jezikovnih in siceršnjih barier ni bilo opaziti.

Dobre volje med udeleženci ni zmanjkalo. Zadovoljni zaradi uspele slovesnosti smo se odpeljali domov in se zvečer pri Branetu in Tini poveselelili ob iztekajočem letu in bližajočih se Božičnih praznikih. Izvrstne hrane in pijače ni manjkalo, pa tudi “Hoch Habsburg” se je nekajkrat glasno razlegal na okoli. Nikakor ne smemo pozabiti na napredovanje infanterista Marjana. Za dolgoletno zvesto članstvo v IR 17 je prejel dve zvezdici in napredoval v čin “gefreiterja”.  Marjan, še enkrat iskrene čestitke od nas vseh.

Zapisal: Jože Romšek